Højere Reaktivitet – via en Synergetisk Symfoni af Katalysatorer

PhD forsvar, tirsdag 13. november 2018. Line Dahl Næsborg.

13.11.2018 | Olivia Elsebeth Belling-Nami

Line Dahl Næsborg.

Inden for organisk kemi forbliver udviklingen af nye opskrifter, hvorpå molekyler kan sammensættes, interessant. Opskrifterne kan anvendes i en bred vifte af industrier såsom medicinalindustrien. Kravene til disse opskrifter bliver større i takt med udviklingen. De ønskede produkter skal dannes i højt udbytte og høj selektivitet. I dette foretagende har katalyse spillet en væsentlig rolle. Indenfor katalyse er der opstået nye former for katalyse der besidder forhøjet reaktivitet i forhold til den ”traditionelle katalyse”. Den højere reaktivitet kan opnås via kombinationen mellem organokatalyse og overgangsmetaller, der tilsammen kan medføre reaktioner, som ikke kan finde sted vha. ”traditionel katalyse”. Metoder baseret på dette synergetiske samspil er blevet anvendt i Ph.D.-arbejdet til udviklingen af nye opskrifter.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Kemi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Tirsdag den 13. November 2018, kl. 08.15
Sted: Bygning 1632, lokale 201, AIAS Auditorium, Aarhus Universitet, Høegh-Guldbergs Gade 6B, 8000 Aarhus C.
Afhandlingens titel: Reaching for Reactivity – by Combining Organocatalysis and Transition Metals
Kontaktinfo: Line Dahl Næsborg, e-mail: linen@chem.au.dk, tlf.: 60802786
Professor Jieping Zhu, Ecole polytechnique fédérale de Lausanne, Institut des sciences et ingénierie chimiques, Switzerland
Professor Mogens Brøndsted Nielsen, Department of Chemistry, University of Copenhagen, Denmark