Højpræcisionsmålinger med kontinuert observerede kvantemekaniske systemer

PhD-forsvar, torsdag den 15. november 2018. Alexander Holm Kiilerich.

15.11.2018 | Olivia Elsebeth Belling-Nami

Alexander Holm Kiilerich.

I løbet af sit PhD-studium har cand.scient. Alexander Kiilerich forsket i anvendelser af kvantemekaniske systemer til højpræcisionsmålinger. Rekrutteringen af kvanteeffekter har potentiale til at revolutionere præcisionen og de mulige anvendelser af vore mest avancerede sensorer og måleapparater og derved til at bane vejen for betydningsfulde fremskridt i alle videnskabelige grene og i vores teknologibaserede samfund. Når et kvantesystem måles, kollapser dets tilstand for at blive konsistent med resultatet, og hvis et kvanteprobesystem måles gentagne gange eller observeres kontinuert, er det således afgørende at tage højde for denne måleforstyrrelse.

Alexander har specielt fokuseret på betydningen af måleforstyrrelsen, når et probesystem observeres kontinuert. Resultaterne viser, at den kan være enten gavnlig eller ødelæggende for præcisionen under forskellige omstændigheder.  De viser desuden, at et feedback kan ophæve måleforstyrrelsen og derved muliggøre observationen af en topologisk overgang i et kvantesystem, og at en adaptiv protokol kan inducere en Lévy afsøgning, der effektivt finder en mørk resonans. To andre retninger af PhD-projektet fremlægger et højsensitivt kvantetermometer og kortlægger med baggrund i et eksperiment muligheden for at øge sensitiviteten i spin detektion ved at klemme usikkerhederne i et probefelt.

PhD-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomy, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Dette resumé er udarbejdet af den PhD-studerende.

Tid: Torsdag den 15. november 2018, kl. 14.00
Sted: Bygning 1531, lokale 113, Auditorium D1, Institut for Matematik, Aarhus Universitet
Afhandlingens titel: Quantum Metrology with Continuous Measurements
Kontaktinfo: Alexander Holm Kiilerich, e-mail: kiilerich@phys.au.dk, tlf.: +45 41150970