Laserspektroskopi af Antihydrogen og Fundamentale Symmetriundersøgelser

Ph.d.-forsvar, fredag d. 18 maj 2018, Bruno Ximenez Rodrigues Alves.

18.05.2018 | Trine Berndt Turtiainen Scheelke

Bruno Ximenez Rodrigues Alves

Standardmodellen for partikelfysik indebærer, at stof of antistof blev dannet i lige store mængder i Universets tidlige stadier. Ikke desto mindre synes vores univers at være mere eller mindre tom for antistof, og det er kendt som baryon-asymmetrien. En sammenligning mellem egenskaber ved stof og antistof indebærer en test af charge conjugation-parity-time reversal (CPT) symmetri, og enhver overtrædelse af denne symmetri kan åbne dørene for ny fysik og en mulig forklaring på baryon-asymmetrien. En fremragende kandidat til dette studie er antihydrogen, den bundne tilstand af en positron og en antiproton. Denne afhandling rapporterer målingen af den smalle 1S-2S overgang i fanget antihydrogen, laser-arrangementet til måling af overgangen samt teknikker udviklet til at producere fanget antihydrogen. Vores bedste måling af resonansfrekvensen af 1S-2S overgangen har en opløsning på 2 af 1012, og den er konsistent med det, der forventes i overensstemmelse med CPT-symmetri.

PhD-forskningsprogrammet blev gennemført ved CERN som en del af ALPHA-eksperimentet. ​

Tid: Fredag ​​den 18. maj 2018 kl. 12.00
: 1525-626, Institut for Fysik og Astronomi, Ny Munkegade 120, 8000 Aarhus C
Afsnit af ph.d.-afhandling: Laserspektroskopi af antihydrogen og fundamentale symmetriundersøgelser
: Bruno Ximenez R. Alves, e-mail: bruno@phys.au.dk, tlf .: + 33 075 149 8033
Medlemmer af bedømmelsesudvalget:

Laboratoriechef Paolo Crivelli, Institut for Fysik ETH Zürich
Professor i fysik Klaus Jungmann, Universitet Groningen.
Professor Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet (formand)
Hovedvejleder
:
Professor Jeffrey S. Hangst, Institut for fysik og astronomi, Aarhus Universitet
Sprog: Ph.d.-afhandlingen vil blive forsvaret på engelsk

Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Science and Technology/GSST,
Ny Munkegade 120, bygning 1520, lokale 128-134, 8000 Aarhus C.

Revideret 17.05.2018