Tuning af solens spektrum via nanostrukturer - en mulig strategi til at forbedre effektiviteten af solceller

Ph.d.-forsvar, onsdag den 14. november 2018. Emil Eriksen.

14.11.2018 | Olivia Elsebeth Belling-Nami

Emil Eriksen.

I løbet af sine studier har Emil modelleret, hvordan lys flyder omkring nanostrukturer. Nanostrukturer muliggør stærk fokusering af lys, hvilket kan øge effektiviteten af en række processer, herunder opkonvertering. Ved opkonvertering forstås sammensmeltningen af to (eller flere) lyspartikler til én med en større energi. Da knap 20% af energien fra solen ankommer som lyspartikler med en energi, der er for lav til at de kan udnyttes i nuværende kommercielle solceller, udgør upkonvertering en mulig strategi for at øge effektiviteten af fremtidens solceller.

Den primære hindring for anvendelse af opkonverteringsteknologi indenfor energiproduktion er en for lav opkonverteringseffektivitet. Præcise modeleringsværktøjer udgør et nøgleelement i designprocessen for fremtidens højeffektivitetsopkonverteringskomponenter.

Ph.d.-studiet er en del af SunTune projektet, som er støttet af Innovationsfonden. Studiet blev udført ved Institut for Fysik og Astronomi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Mere information om SunTune: http://projects.au.dk/suntune/

Tid: Onsdag den 14 November 2018 kl. 13.15
Sted: Bygning 1523, Lokale 318, Auditorium, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, Ny Munkegade 120, 8000 Aarhus C.
Afhandlingens titel: Modelling upconversion enhancement via nanostructures for solar photovoltaic applications
Kontaktinfo: Emil Haldrup Eriksen, e-mail: emher@au.dk, tel.: +45 28452510
Professor Andries Meijerink, Dept. of Chemistry and Debye Institute for Nanomaterials Science, Utrecht University
Research Scientist Ian Marius Peters, Photovoltaic Research Laboratory, Massachusetts Institute of Technology (MIT)