Anvendelse af moderne hardware til skyline and skycube beregning: Fra computeren til grafikkortet og tilbage igen.

Ph.d.-forsvar, onsdag 1. februar 2017, Kenneth Sejdenfaden Bøgh

01.02.2017 | Rita Høyer

Kenneth Sejdenfaden Bøgh

Ph.d.-forsvar, onsdag den 1. februar 2017. Kenneth Sejdenfaden Bøgh.

I løbet af sit ph.d.-studium har cand.scient. Kenneth Sejdenfaden Bøgh forsket i hvordan moderne hardware såsom grafikkort (GPU'er) og flere-kernerede computere (CPU'er) kan anvendes til at beregne to databaseforespørgsler, kaldet skyline og skycube, effektivt.

I det seneste årti har GPU'en udviklet sig til i dag at være en parallel beregningsenhed som kan anvendes til alle slags beregninger, og CPU'en har udviklet sig fra at lave beregninger sekventielt til at gøre det parallelt. Kenneth har undersøgt, hvordan disse ændringer i hardware-design kan udnyttes til at accelerere de to dyre database operatører, skyline og skycube, og samtidig bevare effektiviteten i det algoritmiske design, på en måde der lader algoritmerne kører på både GPU’en og CPU’en.

De opnåede forskningsresultater bidrager til forståelsen af, hvordan algoritmer kan designes til at køre på CPU'er, GPU'er eller begge dele, samt hvordan hvordan skylines og skycubes kan beregnes på store datasæt, og samtidig bevare gode svartider.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Datalogi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Dette resumé er udarbejdet af den ph.d.-studerende.​

Tid: Onsdag den 1. februar 2017, kl. 12.30
Sted: Bygning 5342 (Ada), lokale 333, Institut for Datalogi, Åbogade 34, Aarhus Universitet, 8200 Aarhus N
Afhandlingens titel: Parallelle algoritmer til skyline og skycube beregning på multikerne CPU’er og grafikkort