Vandets vej til et vestjysk vandløb

Ph.d.-forsvar, onsdag d. 21. februar 2018, Rasmus Rumph Frederiksen.

21.02.2018 | Trine Berndt Turtiainen Scheelke

Rasmus Rumph Frederiksen

I løbet af sit ph.d.-studium har cand.scient. Rasmus Rumph Frederiksen forsket i vandets vej fra mark til vandløb. Vandets vej er vigtig at forstå, da den er bestemmende for graden af næringsstofomsætning undervejs, og hvorvidt grundvandspumpning vil reducere vandføringen i vandløbet, med konsekvenser for vandløbskvaliteten. Rasmus har ved hjælp af forskellige felt-, analytiske og numeriske metoder undersøgt hvordan vandet strømmer til Knivsbæk – som er et lille vandløb nord for Videbæk by på Skovbjerg Bakkeø i Vestjylland – som for eksempel drænvand eller direkte grundvandsindsivning gennem vandløbsbunden og -siderne. De opnåede forskningsresultater bidrager til forståelse af vandets vej fra mark til vandløb i en typisk dansk landskabstype. Samtidig understreger resultaterne vigtigheden af at bruge forskellige metoder til at undersøge tilstrømningen til vandløb. Resultaterne kan være brugbare i forhold til administration af vandressourcen og dermed indfri danske og internationale lovkrav for vandmiljøbeskyttelse.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Geoscience, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Dette resumé er udarbejdet af den ph.d.-studerende

Tid: Onsdag d. 21. februar 2018 kl. 10.15
Sted: Auditoriet, Bygning 1671, lokale 137, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, Høegh-Guldbergs Gade 2, 8000 Aarhus C.
Afhandlingens titel: Surface-groundwater interaction – elements of the hydrograph on a hill island
Kontaktinfo: Rasmus Rumph Frederiksen, e-mail: rasmus.rumph@geo.au.dk, tel.: +45 40 52 47 26
Senior forsker Donald Rosenberry, United States Geological Survey
Chefkonsulent Morten Lauge Pedersen, NIRAS, Aarhus
Lektor Søren Munch Kristiansen (formand), Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
Lektor Keld Rømer Rasmussen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
Lektor Steen Christensen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Science and Technology/GSST,
Ny Munkegade 120, bygning 1520, lokale 128-134, 8000 Aarhus C.

Revideret 24.04.2018