Du er her: AU Ph.d.  Health Hvad er RSS?

Hvad er RSS og hvordan kan jeg bruge det?

Hvad er RSS?

RSS betyder rigtig simpel syndikering eller let opdateringsstrøm.

RSS-feeds kan bruges til at gøre det nemmere for de besøgende at følge med i strømmen af informationer på ofte opdaterede hjemmesider så som nyhedssider/-tjenester og weblogs.

Teknologien fungerer på den måde, at en side tilbyder en syndikation via RSS, dvs. et RSS-feed, som består af sidens indhold i en XML-version, som er specielt indrettet til at forskellige former for RSS-læsere kan læse den. Ved at sætte en RSS-læser op til at med jævne mellemrum besøge sådan et RSS-feed og scanne den for ændringer, kan man følge med i opdateringer uden at skulle besøge hjemmesiden selv. Det sætter en i stand til at følge med på et stort antal hjemmesider på en gang.

Det brugeren modtager i sin RSS-læser, er som regel en overskrift (eller et kort resumé), der er linket til websiden. Selve RSS-læseren kan man som bruger enten have liggende på sin egen computer, eller man kan benytte en af RSS-læserne tilgængelige på internettet.

Det er ikke helt ved siden af, at tænke på et link til et RSS-feed som et dynamisk bogmærke. Browseren Mozilla Firefox kan tolke RSS-strømme som netop dynamiske bogmærker, kaldet "live bookmarks".

Hvordan kommer jeg i gang?

Først skal du have valgt en RSS-læser (altså det program, som du lægger dine RSS-feeds ind i som abonnementer). Der er et utal af RSS-læsere at vælge imellem. Nogle Internetbrowsere har indbygget RSS-læser sådan som Mozilla Firefox. Man kan også hente et udvidelsesprogram til fx Google Chrome, så man også kan abonnere på RSS. Nogle Mailprogrammer kan også hente RSS-feeds - fx. Microsoft Outlook. Du kan også bruge en internetbaseret RSS-læser, så du bruger ikke et program på computeren men i stedet en hjemmeside på nettet – ligesom du måske kender det fra en webmail. Her er Feedly et godt og gratis bud - som tilmed også fås som apps til iOS og Android smartphones og tablets.

Guides

Herunder har vi samlet en række guides, der kan hjælpe dig i gang.

Feedly

Feedly er en smart og ganske gratis service, som man både kan bruge via hjemmesiden feedly.com og via apps til smartphones og tablets. Det smarte ved Feedly er, at den bagvedliggende service synkronisere ens konto mellem ens. enheder. Det vil sige, at har man installeret Feedly på ens smartphone og læst et par indlæg i et RSS-feed, så vil de også være markeret som læste når man åbner Feedly på sin tablet eller i en Internet browser.

Det gør Feedly specielt egnet til at følge med i RSS-strømme på tværs af enheder.

Det eneste der kræves for at man kan oprette sig på Feedle er, at man har en Google-konto.

Microsoft Outlook

Mozilla Thunderbird

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 16.05.2017