2-dimensionelle materialer som sensorer

Ph.d.-forsvar, torsdag den 7. september 2017. Bjarke Bror Egede Jensen.

07.09.2017 | Steffi Hjerrild Iversen

Bjarke Bror Egede Jensen

Materialevidenskaben gennemgår en mindre revolution i disse år, efter 2-dimensionelle (2D) materialer gjorde deres indtog i 2004. Sammenlignet med deres 3-dimensionelle modstykker udviser denne type materialer en række særlige egenskaber, som gør, at de kan komme i betragtning som aktive komponenter inden for en bred vifte af industrielt relevante felter, såsom elektronik, fotonik, komposit-materialer mm.

Denne afhandling præsenterer det arbejde som blev lagt i løbet af et 3-årigt ph.d.-studie. Projektet er et resultat af akademiske og industrielle interesser, forenet omkring at udforske disse materialers brugbarhed som sensorkomponenter. Arbejdet har inkluderet studier af basale materielle egenskaber samt udvikling af procedurer til syntese, modificering og fabrikering. 2D-karbon, også kaldet grafén, var projektets primære fokus, idet dets struktur og særlige elektroniske egenskaber giver anledning til kommunikering med omgivelserne. Ved at inkorporere fotoaktive komponenter på grafenen var det muligt at fremstille fotosensorer med potentiale for høj responsivitet imod indkommende lys.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Science and Technology, Aarhus Universitet og Newtec Engineering A/S.

Tid: Torsdag den 7. september 2017 kl. 10.15
Sted: Bygning 1590, lokale 213, iNANO-huset, Gustav Wieds Vej 14, Aarhus Universitet, 8000 Aarhus C.
Afhandlingens titel: A Study of Graphene – from scientific curiosity toward real sensor applications
Kontaktinfo: Bjarke Bror Egede Jensen, e-mail: bbj@newtec.dk, tlf.: 2047 6176
Lektor Saverio Russo, Centre for Graphene Science, CEMPS, Physics, University of Exeter, Storbritannien
Lektor Jakob Kjelstrup-Hansen, The Mads Clausen Institute, SDU NanoSYD, Syddansk Universitet
Professor Kurt V. Gothelf (formand), iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Professor Kim Daasbjerg, iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Head of Research Bjarke Jørgensen, Newtec Engineering A/S
Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk.

Revideret 21.09.2017