Bekæmpelse af resistente cancer celler med selektive naturlige giftstoffer

Ph.d.-forsvar, fredag den 22. september 2017. Nikolaj Lilholm Villadsen.

12.09.2017 | Karen Konradi

Nikolaj Lilholm Villadsen

Naturstofferne BE-43547A1 og rakicidin A er begge blevet isoleret fra bakterier og syntetiseret via organisk kemi. Begge naturstoffer udviser hypoxi-selektive cytotoksicitet; en sjælden og interessant fænotype.

I løbet af sine studier har Nikolaj – fra Professor Thomas B. Poulsens laboratorium – studerede naturstoffer fra APD-CLD familien. Disse små molekyler dræber selektivt cancer celler der vokser i et miljø med lavt iltniveau – Hypoxiske cancer celler. Tumorhypoxi forbindes med resistens overfor kemo- og radioterapi og medfører dårlig patientprognose. Nikolaj har (sammen med andre medlemmer fra Poulsen laboratoriet) syntetiseret naturstofferne rakicidin A og BE-43547A1 samt analoger for a studere den cellulære mekanisme bagved den hypoxi-selektive cytotoksicitet. Totalsyntese studierne der kulminerede i BE-43547A1 resulterede i en uoverensstemmelse imellem deres data og det oprindelige Japanske patent. Isolering af naturstoffet fra bakterier bekræftede endegyldigt at Poulsen laboratoriets data var korrekt, og de modbevise dermed patentets data.

På nuværende tidspunkt, udforsker de den biologiske mekanisme af begge naturstoffer, samt udfører museforsøg og forsøger at udvikle strukturelle simplificeret analoger der besidder forøget selektivitet og en kortere syntese.

Ph.d.-studiet er gennemført på Kemisk Institut, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Fredag den 22. september 2017 kl. 14.15
Sted: Bygning 1530, Auditorium F, Institut for Matematik, Aarhus Universitet
Afhandlingens titel: Chemistry and Biology of the APD-CLD Natural Products
Kontaktinfo: Nikolaj L. Villadsen, e-mail: nlv@chem.au.dk, tel.: +45 60246173