Kvantemekanik i Én Dimension – Hvordan Opfører Bitte Små Kolde Partikler i Én Dimension?

Ph.d.-forsvar, fredag den 22. september 2017. Amin Salami Dehkharghani.

22.09.2017 | Karen Konradi

Amin Salami Dehkharghani

Illustration af partikler fanget i én-dimensional fælde. Partiklerne kan kun bytte plads med hinanden ved at I gennem hinanden.

I løbet af sit ph.d.-studium har cand.scient. Amin Salami Dehkharghani analyseret og løst én-dimensional få og mange legeme kvantemekaniske systemer fanget i en harmonisk fælde. Sammenholdt med nogle af de nyeste eksperimentelle forsøg, har Amin både udledt analytiske modeller og implementeret numeriske beregninger. Disse modeller har reproduceret nogle af de seneste eksperimentelle data og givet dybere indsigt i den eksotiske opførsel som partiklerne viser i én dimension.

Dermed, danner de opnåede forskningsresultater et solidt fundament for vekselvirkende kvante-partikler fanget i én dimension. Derudover, giver de udledte modeller en vigtig forståelse af hvordan materialer i naturen er opbygget og hvordan man kan udnytte denne viden i fremtidige kvanteteknologier såsom nanowirer og nanotuber.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Fysik og Astronomi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Fredag den 22. september 2017, kl. 13.15
Sted: Bygning 1525, lokale 626, Fysik Auditorium, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus University
Afhandlingens titel: One Dimensional Quantum Physics – From Few to Many Particles
Kontaktinfo: Amin Salami Dehkharghani, e-mail: amin@phys.au.dk, tlf.: 60 65 65 83
Professor Jens Braun, Institute für Kernephysik, Technische Universität Darmstadt, Germany
Professor Leonardo Fallani, Physics Department, University of Florence, Italy
Professor Karsten Riisager (chair), Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Professor Nikolaj T. Zinner, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Sprog: Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk Forsvaret er offentligt.

Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Science and Technology/GSST, Ny Munkegade 120, bygning 1520, lokale 128-134, 8000 Aarhus C

Revideret 20.11.2017