Nanobyggeri med DNA

Ph.d.-forsvar, torsdag den 27. oktober 2016. Sarah W. Helmig

27.10.2016 | Steffi Hjerrild Iversen

Sarah Wendelbo Helmig

I løbet af sit ph.d.-studium har cand.scient. Sarah Helmig forsket i at benytte DNA som byggemateriale til at fremstille nanostrukturer, ved hjælp af den såkaldte ‘DNA origami’ metode. Her udnyttes det, at DNA-strenge fra naturens side har selvgenkendelses-egenskaber. Derfor kan man - gennem nøjsomt design - programmere DNA-strengene til at interagere og fastlåse hinanden i bestemte konformationer, der resulterer i komplekse strukturer, udelukkende bestående af DNA. Strukturerne er typisk i størrelsesordenen 50-100 nanometer, hvilket svarer til ca. 1/1000 af tykkelsen på et hårstrå.

Sarah Helmig har i sin ph.d.-afhandling beskrevet brugen af disse DNA nanostrukturer til bl.a. at studere kemiske reaktioner, fremstille kommunikationssystemer for nanorobotter og levere cancer-vaccine-komponenter til udvalgte celler.

DNA-nanostrukturer er blevet spået til at kunne revolutionere forskning inden for eksempelvis nanoelektronik og nanomedicin, og resultaterne opnået i dette ph.d.-studium bidrager til forståelsen af mulighederne og udfordringerne ved brug af disse nanostrukturer.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Torsdag den 27. oktober 2016 kl. 13.15
Sted:
Bygning 1533, lokale 103, Auditorium E, Institut for Matematik, Ny Munkegade 118, Aarhus Universitet, 8000 Aarhus C
Afhandlingens titel:
Design, Formation, and Application of Scaffolded DNA Nanostructures
Kontaktinfo:
Sarah Helmig, e-mail: sh@chem.au.dk, tlf.: 2445 8240

Professor, Dr. Friedrich C. Simmel, Department of Physics, Technical University of Munich, Tyskland
Professor Poul Nielsen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet
Professor Troels Skrydstrup, (formand) iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Professor Kurt V. Gothelf, iNANO og Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Sprog: