Nye hurtig og ikke-destruktiv metoder skal forbedre evalueringen af frø kvalitet specielt med henblik på udviklings lande

Ph.d.-forsvar, mandag den 27. februar 2017. Santosh Shrestha

27.02.2017 | Steffi Hjerrild Iversen

Santosh Shrestha

Santosh Shrestha har i sit ph.d.- studium undersøgt mulighederne for at anvende tre ikke-destruktive metoder, nemlig nær infrarød (NIR) spektroskopi, hyper-spektrale billeder og multi-spektrale billeder til bestemmelse af frø kvaliteten i tomat frø. Hans resultater viste, at NIR spektroskopi kan anvendes til at klassificere tomat frø i forhold til deres spireevne. Samtidig viste han, at hyper-spektrale billeder og multi-spektrale billeder kan anvendes til at bestemme sorten eller genotypen af tomat frø. Han konkluderede, at forskelle i kemiske indholdsstoffer i tomat frø relateret til frø vitalitet eller sorts identifikation er det underlæggende princip bag brugen af disse teknologier.

Baseret på resultaterne kan adoptering af undersøgte ikke-destruktive og hurtige metoder bidrage til at forbedre frø kvaliteten i udviklingslande.

Ph.d.-studiet blev gennemført ved Institut for Agroøkologi, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Dette resume er udarbejdet af den ph.d.- studerende.

Tid: Mandag den 27. februar 2017, kl. 13.00
Sted:
 Auditoriet, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Forsøgsvej 1, 4200 Slagelse
Afhandlingens titel:
 Improving tomato seed quality- challenges and possibilities
Kontaktoplysninger:
Santosh Shrestha, e-mail: santosh.shrestha@agro.au.dk
Medlemmer af bedømmelsesudvalget:

Lektor Christian Andreasen, Institut for Plante- og Miljøvdenskab, Københavns Universitet
Professor Bert van Duijn, Institute of Biology Leiden, Leiden University, The Netherlands
Lektor Bernd Wollenweber (formand), Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Hovedvejleder
:
Lektor René Gislum, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Medvejleder
:
Seniorrådgiver Lise C Deleuran, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Sprog:
Ph.d.-afhandlingen forsvares på engelsk.

Afhandlingen ligger til gennemlæsning hos Graduate School of Science and Technology/GSST, Ny Munkegade 120, bygning 1520, lokaler 128-134, 8000 Aarhus C.

Revideret 24.04.2017