Opbevaring af energi i komplekse metalhydrider for en grøn fremtid

Ph.d.-forsvar, fredag den 11. august 2017. SeyedHosein Payandeh GharibDoust.

11.08.2017 | Steffi Hjerrild Iversen

SeyedHosein Payandeh GharibDoust

Udfordringen ved fossile brændstoffer ud over deres begrænsende mængde, er den effekt, de har på miljøet, hvilket kræver en ændring til genanvendelige energikilder. Genanvendelig energi fra solceller eller vindmøller fluktuerer over tid og sted, hvilket kræver nye opbevaringsmuligheder. Energien fremstillet ved genanvendelige metoder kunne opbevares i batterier eller konverteres til hydrogen, der kan bruges som en energibærer, ved elektrolyse. I løbet af sit ph.d.-studium har SeyedHosein Payandeh GharibDoust syntetiseret flere forbindelser med anvendelse inden for hydrogenopbevaring eller faststofelektrolytter. Hans forskning er baseret på mono- og bimetalliske sjældne jordartsmetalborhydrider, som har en høj hydrogendensitet og kan derudover bruges som højtledende elektrolytter i Li-batterier.

Forskningsresultaterne bidrager til en bedre forståelse af syntesemetoder og tendenser i krystalstrukturen i mono- og bimetalliske sjældne jordartsmetalborhydrider. Derudover blev den ioniske ledningsbane i bimetalliske metalborhydrider undersøgt. Dette førte til forståelse af ionernes bane igennem krystalstrukturen og mulige forbedringer af ledningsevnen.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Center for Materials Crystallography (CMC) ved Institut for Kemi og Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Fredag den 11. august 2017 kl. 13.15
Sted: Bygning 1523, lokale 318, Auditorium I, Institut for Fysik og Astronomi, Ny Munkegade 120, Aarhus Universitet, 800 Aarhus C.
Afhandlingens titel: Complex Metal Hydrides for hydrogen storage and solid-state ion conductors
Kontaktinfo: SeyedHosein Payandeh GharibDoust, e-mail: Hosein.payandeh@inano.au.dk, tlf.: +45 4232 3843
Seniorforsker, ph.d. Vitalie Stavila, Sandia National Laboratories, Albuquerque, USA
Lektor Dr. Didier Blanchard, Institut for Energikonvertering og -lagring, Danmarks Tekniske Universitet