Selvsamling af grafén nanostrukturer med atomar præcision

Ph.d.-forsvar, fredag den 29. september 2017, Jakob Holm Jørgensen.

29.09.2017 | Trine Berndt Turtiainen Scheelke

Jakob Holm Jørgensen

I løbet af sit ph.d.-studium har Jakob forsket i selvsamlingen af grafén nanostrukturer vha. specifikke interaktioner mellem grafénlaget og den underliggende Ir(111) overflade. Ved at udnytte disse interaktioner har Jakob vist, at grafén kan danne kovalente bindinger til hydrogen på en meget ordnet og periodisk måde. Denne kontrollerede binding af hydrogen tillader manipulation af graféns elektroniske egenskaber med høj præcision.  De specifikke interaktioner kan desuden udnyttes til at gro todimensionelle heterostrukturer bestående af kulstof, kvælstof og bor. Ved deponering af en gasblanding bestående af etylen og borazine har Jakob vist, at periodiske strukturer af grafén nanoprikker indkapslet i en legering, bestående af bor, kvælstof og kulstof, selvsamler på en Ir(111) overflade.

De nye forskningsresultater bidrager til forståelsen af, hvordan overfladeinteraktioner kan udnyttes til at selvsamle periodiske strukturer af todimensionelle materialer på makroskopisk skala.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Science and Technology, Aarhus Universitet.

Tid: Fredag den 29 september 2017, kl. 11.15
Sted: 1593-012, iNANO Auditorium, Institut for Nanoscience, Aarhus Universitet, Gustav Wieds Vej 14, 8000 Aarhus
Afhandlingens titel: Surface science studies of nanostructured graphene
Kontaktinfo: Jakob Holm Jørgensen, e-mail: jhj@inano.au.dk, tlf.: +45 23 92 50 48
Professor Carsten Busse, Institute of Material Physics, University of Münster, Tyskland
Professor Ivan Brihuega, Department of Condensed Matter Physics, Universidad Autonoma de Madrid, Spanien
Professor Jeppe Vang Lauritsen (formand), iNANO, Aarhus Universitet
Professor Liv Hornekær, iNANO, Aarhus universitet

Afhandlingen ligger til gennemsyn hos Graduate School of Science and Technology/GSST,
Ny Munkegade 120, bygning 1520, lokale 128-134, 8000 Aarhus C.

Revideret 23.10.2017