Truslen fra miljøgifte i havpattedyr

Ph.d.-forsvar, torsdag d. 7. december 2017, Jean-Pierre Desforges.

07.12.2017 | Trine Berndt Turtiainen Scheelke

Jean-Pierre Desforges

Jean-Pierre Desforges har brugt de sidste 3 år på at studerede miljøgifte i havpattedyr. Tusindvis af kemikalier ender i miljøet og ophobes i isbjørne, hvaler og sæler. Mange miljøgifte har effekter på immunsystemet hvilket påvirker helbredet hos havpattedyr såvel som mennesker. Jean-Pierre har indsamlet levende hvide blodlegemer (lymfocyter) fra Nordatlantiske havpattedyr og udsat dem for en cocktail af miljøgifte og studeret effekten på immunsystemet og dets funktion. Han har eksperimentelt og ved hjælp af modeller undersøgt mekanismerne bag populationseffekter i disse havpattedyr. De nye værktøjer og resultater giver en ny og enestående indsigt i hvordan den kemiske cocktail af miljøgifte i havpattedyr påvirker de Nordatlantiske populationer.

Ph.d.-studiet er gennemført ved Institut for Bioscience, Science and Technology, Aarhus Universitet.

Dette resumé er skrevet af den ph.d.-studerende selv.

Tid: Torsdag d. 7. december 2017 kl. 13.00.
Sted: Niels Bohr Auditoriet, Bygning 112, DTU Risø Campus, Roskilde.
Titel på afhandling: Immune and individual level effects of environmental pollutants in North-Atlantic top predators.
Kontakt: Jean-Pierre Desforges, e-mail: jpd@bios.au.dk, tel.: +45 91854686.
Medlemmer af bedømmelseskomiteen:
Senior Forsker Krishna Das, Laboratoire d’Océanologie, Université de Liège, Belgium.
Professor Maria Cristina Fossi, Department of Environment, Earth and Physical Sciences, University of Siena, Italy.
Senior Forsker Morten Frederiksen (chair), Bioscience Department,  Aarhus Universitet, Danmark.
Professor Rune Dietz, Bioscience, Aarhus Universitet.
Professor Christian Sonne, Bioscience, Aarhus Universitet.
Sprog: Afhandlingen forsvares på engelsk.

Afhandlingen kan rekvireres hos Graduate School of Science and Technology/GSST,
Ny Munkegade 120, Bygning 1520, Rum 128-134, 8000 Aarhus C.

Revideret 14.12.2017